Mange virksomheder benytter sig af virksomhedsordningen – men denne kan være lidt tungt at danse med. Derfor findes der et lettere alternativ med knap så mange muligheder og langt mindre bøvl i form af kapitalafkastordningen, der ofte forkortes KAO.
Kapitalafkastordningen er især interessant i det tilfælde, at din virksomhed sidder inde med mange aktiver. Dette kan være en stor egenkapital, en ejendom eller en stor maskinpark.
I virksomhedsskatteordningen afhænger mængden af penge, du kan opspare i virksomheden af, hvor mange penge du trækker ud til forbrug. Her trækker man typisk 390 tkr. ud, da man så ikke skal betale top skat. I kapitalafkastordningen kan man i stedet opspare 25 % af ens overskud til en foreløbig skat på 25 % – en skat, der minder om selskabsskatten og ligeledes modregnes, hvis man senere trækker pengene ud til privat forbrug.
Skatten beregnes af dit overskud før renter.
Eksempel: Min virksomhed har i 2013 et overskud på 400.000 kroner. Jeg kan derfor opspare 25 % – altså 100.000 kroner – i selskabet med kapitalafkastordningen. Af disse 100.000 kroner skal jeg betale en midlertidig skat på 25 % svarende til 25.000 kroner.
Du kan vælge kapitalafkastordningen samtidigt med, at du indgiver din selvangivelse– hvilket for en erhvervsdrivende naturligvis vil være en udvidet selvangivelse. Det betyder, at du senest kan vælge kapitalafkastordningen for det foregående regnskabsår den 30. juni.
Du kan hæve de opsparede penge tidligst efter 3 måneder og senest efter 10 år. Hvis du ikke har hævet pengene efter ti år bliver beløbet helt automatisk beskattet af skat. Hvis du ikke når at udnytte din opsparing – og det sker faktisk – kan en løsning være enten at overgå til virksomhedsskateordningen eller omdanne til et selskab, typisk et ApS (anpartsselskab). Renter tilskrevet dit opsparede beløb kan dog frit hæves.
Man har ikke de samme muligheder med renter med kapitalafkastordningen, som man har med virksomhedsskatteordningen. Man kan ikke flytte renterne fra kapitalindkomst til fradrag i overskuddet og den personlige indkomst – derfor kan det samme fradrag på ens renter heller ikke opnås. Der er dog stadig mulighed for at beregne et kapitalafkast – dette kan fradrages i den personlige indkomst og lægges oveni kapitalindkomsten.
Kapitalafkastordningen er fortrinsvis en god idé, hvis man ikke har gæld, men til gengæld mange og store aktiver – her kan der beregnes et stort kapitalafkast, der kan fratrækkes i indkomsten senere hen. Der er dog, som forklaret herover, færre muligheder end med virksomhedsskatteordningen.
Kapitalafkastordningen, KAO,
Skriv et svar