Jeg snakkede for nyligt med en bekendt, der tidligere har arbejdet som revisor. Han har også hjulpet mig med at sætte en del af Revisorpilot.dk – her er tale om en meget dygtig mand.
Jeg kunne ikke lade være med at spørge, om revisorer reelt kun havde noget at lave i maj og juni – det er her, man skal indsende enten ens udvidede selvangivelse eller årsregnskabet til Erhvervsstyrelsen. De to ting, der især kan tiltrække en revisors opmærksomhed, da årsregnskabet skal revideres og man med fordel kan overveje at lade selvangivelsen tage samme tur.
Og jeg tog ikke helt fejl.
Revisoren fortæller, at der er absolut mest at lave i de to første kvartaler af året. Her er det normalt, især i de sidste 3 måneder, at arbejde 70-80 timer om ugen, hvis man er nogenlunde dygtig til ens arbejde. Så er det masser af at lave. Masser af tal, der skal tjekkes igennem, masser af regnskaber, der skal revideres, masser af kunder, der har masser af spørgsmål.
Det hele vender til gengæld 180 grader, når klokken slår 1. juli og alle skal have indleveret deres udvidede selvangivelse eller årsregnskab. Her er der pludseligt meget mindre at lave, og revisorerne kan nu tage en velfortjent og længere sommerferie. De kan sagtens tage et par måneders sommerferie, hvis ellers deres boliglån og bilafbetaling kan klare det. Det begynder først at gå stærk igen efter nytår.
Stoppet som revisor – for meget arbejde
Min ven er tidligere revisor. Han investerede samtidigt i aktier og tjente en del penge herpå. Derfor bruger han nu ikke længere tid på hans revisorgerning, da han simpelthen har tjent de penge, der skulle til for at han kunne starte andre og interessante projekter – heriblandt ejendomsinvestering, opstart af fælleskontor for iværksættere og mindre erhvervsdrivende samt et projekt indenfor restaurantbranchen.
Grunden til at stoppe var netop det arbejdspres, der fulgte det første halvår. Revisorerne har her, især når de er dygtige og deres evner værdsat, forfærdeligt meget at lave.
Man skal være klar på at smide næsten uendeligt mange timer på kontoret som revisor det første halvår.
Det sker naturligvis til en vis kompensation – lønnen for en revisor ligger her oppe på 40-50.000 kroner ved de relativt nye indenfor faget. Er du partner i et større firma er den månedlige udbetaling mange gange større.
Min ven gjorde dog op med sig selv, at det ikke var pengene i sig selv, der motiverede ham – han havde her med aktier og ejendomsinvestering fundet andre måder at tjene penge på.
Derfor stoppede han som revisor og har ikke set sig tilbage siden.
Kun to brancher i Danmark repræsenterer dette arbejdspres, denne forventning til konsulenten og dette ansvar: foruden revisorer er der tale om advokater. Begge grupperinger skal forberede sig på et hårdt liv med svære kunder og problemstillinger, men til gengæld bliver de også rigtigt godt betalt for deres besvær.
Og så kan man jo diskutere, hvad der er bedst. 🙂
Har revisorer kun noget at lave i maj og juni?,
Lars Bo Thomsen says
Det kan jeg kun nikke genkende til, en af mine gode kammerater er sprunget fra hans revisorelevuddannelse, da arbejdsmiljøet simpelthen var for skævt til ham.