I en skattefri virksomhedsomdannelse kan du omdanne din virksomhedsform fra fx en enkeltmandsvirksomhed til et ApS uden at skulle betale skat af omdannelsen. Visse krav skal dog være opfyldt for, at man kan lave en sådan skattefri omdannelse, og det kræver typisk hjælp fra enten en advokat eller en revisor.
Alternativet til en skattefri omdannelse er en almindelig omdannelse, hvor man så at sige “sælger” ens virksomhed til det nye selskab – her beskattes man dog af såvel goodwill som aktiver. Det kan koste mange penge at lave en almindelig omdannelse; derfor vælges en skattefri en, når dette kan lade sig gøre. Her udskydes skattepligten til ens anparter engang sælges. Dette følger af virksomhedsomdannelsesloven.
I praksis fungerer en skattefri virksomhedsomdannelse ved, at du stadig skal opgøre det beløb, der skulle betales skat af med en almindelig omdannelse – men i stedet for at betale skat af beløbet trækkes det i anparternes værdi, således, at når du engang sælger dine anparter beskattes du her. Du beskattes altså i praksis til at starte med som før, men betalingen udskydes til den dag, du vælger at sælge dine anparter.
Har du drevet din virksomheds efter Virksomhedsordningen (VSO) kan du også lave en skattefri virksomhedsomdannelse som nævnt herover.
Som nævnt bruges typisk enten en revisor eller en advokat, når man skal lave en skattefri virksomhedsomdannelse. Det skyldes, at kravene herunder skal være opfyldt og at omdannelse i praksis kan være svær for en “menigmand”.
Står du overfor en skattefri virksomhedsomdannelse kan du med fordel benytte den gratis og uforpligtende formular herunder. Du får her 3 tilbud fra enten advokater eller revisorer, der kan tage din opgave og hjælpe dig videre. Alle tilbud er med pris for din omdannelse, og du kan derfor vælge den fagmand, der giver dig den bedste pris. Jeg anbefaler at bruge formularen for at finde den billigste revisor.
Minimumsværdi og I/S’er
For at omdanne din virksomhed til et ApS skal din virksomhed minimum være 80.000 kroner værd. Dette svarer til indskudskapitalen i et ApS.
Ligeledes skal værdien være minimum 500.000 kroner, hvis du i stedet for ønsker at omdanne til et A/S – et aktieselskab.
Du skal selv sørge for at orientere SKAT om, at du har omdannet din virksomhed skattefrit. Dette sker ved at indsende SKAT registreringsbevis, åbningsbalance, stiftelsesdokumenter, ejerbog, opgørelse over anparternes anskaffelsessum og almindelige vedtægter. SKAT skal ikke bede dig om denne indsendelse – det er eget ansvar at indsende den inden 1 måned efter omdannelse og SKAT kan, hvis man ikke opgører indenfor denne tid, vælge at annullere den skattefri virksomhedsomdannelse. Dette vil en revisor tage sig af, når han står i spidsen for omdannelsen.
Et I/S, hvor der er flere ejere, kan også omdannes til et selskab. Dette kræver dog at alle ejerne er enige.
Andet om skattefri virksomhedsomdannelse
Man kan omdanne blot dele af ens virksomhed skattefrit til et selskab. Dette er dog mere omstændigt og koster flere penge til en revisor – og har sjældent noget fornuftigt formål. Derfor omdannes typisk hele virksomheden til et selskab.
De hyppigste grunde til at omdanne til et selskab er den begrænsede hæftelse og juridisk at få styr på ens forretning – især, når man begynder at have flere ejere og mange forretningsgrene, der fortjener at få deres eget, selvstændige anpartsselskab.
Et anpartsprojekt kan ikke omdannes til et anpartsselskab (eller et A/S). Forudsætningen for, at man kan omdanne ens virksomhed er, at den kan køre under VSO – virksomhedsordningen. Ikke at den nødvendigvis gør det, dog.
Har man benyttet VSO til ens virksomhed må indskudskontoen ikke være negativ, hvis man vil lave en skattefri virksomhedsomdannelse – man må altså ikke have lånt penge af selskabet.
I en almindelig omdannelse kan man frit vælge, hvad der skal tages med over i det nye selskab. Denne frihed har man ikke med en skattefrit omdannelse – her skal alle aktiver med. Derfor skal man være taktisk i forhold til hvilke aktiver, selskabet ejer, når omdannelsen skal ske- typisk i slutningen af regnskabsåret for at gøre det hele nemmere. At alt skal med i en skattefri omdannelse er statueret af Højesteret. Undtagelsen er dog fast ejendom, der betragtes som en virksomhed i sig selv.
Udgiften til en advokat eller en revisor i forbindelse med en skattefri virksomhedsomdannelse kan ikke længere (per 2010) fratrækkes i det nye selskabs regnskab.
Der skal udarbejdes en række dokumenter i anledning af en skattefri virksomhedsomdannelse:
- En vurderingsberetning – denne skal udarbejdes og underskrives af en revisor
- Stiftelsesdokumenter og vedtægter – det er de samme dokumenter, der skal udarbejdes i forbindelse med stiftelsen af et nyt selskab ellers
- Åbningsbalance for selskabet – hvor mange penge har selskabet til at starte med?
- Kopier til SKAT af alle ovenstående dokumenter samt en kopi af registreringsbeviset fra Selskabsstyrelsen.
Du er ikke låst til at fortsætte med din enkeltmandsvirksomhed, hvis du har valgt denne til at starte med, som de fleste andre – du kan blot omdanne din virksomhed, selvom det på kort sigt koster en smule besvær og en mindre udgift til din revisor.
Skattefri virksomhedsomdannelse,
Skriv et svar